No to około Świąt Wielkanocnych podawałam na taką: por, jabłko, ogórek zielony, papryka, majonez, jogurt, sól, pieprz. (szczegóły parę stron wstecz)
Słoiczek selera, puszka ananasa, puszka kukurydzy, tarty łagodny ser żółty, majonez, jogurt, curry. Mokre składniki osączyć, ananas - jeśli jest w krążkach to pokroić, wymieszać, dodać majonez z jogurtem, tarty ser żółty, doprawić curry. Moja matka dodaje do tego czosnku, ja nie. No, ale moja matka do prawie wszystkiego dodaje czosnku
Pieczarki obrać, pokroić, zblanszować. Por pokroić też zblanszować (ja czasami pokrojony por wsypuje na durszlak i na to wylewam wrzątek z pieczarkami, wtedy por mniej sflaczały, ale może być czasem za ostry). Do tego kukurydza z puszki, majonez i ewentualnie jogurt, sól i pieprz. Jak gości ma być więcej to można w to wkomponować jajko - żółtko utrzeć z majonezem i jogurtem a białko drobniutko pokroić. Będzie bardziej syte. No, ale to chyba sałatka nie na tę porę roku... chyba że użyjesz pieczarek w zalewie (byle nie octowej) ze słoika.
Pieczarki w zalewie octowej, ryż, szczypiorek, majonez z jogurtem, sól, pieprz. Pieczarki osączyć, ryż ugotować, szczypiorek pokroić. Wymieszać toto wszystko z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem.