Przepisy kulinarne

Rozmowy na wszystkie tematy, niezwiązane z tematyką forum

Moderator: Beata:)

Awatar użytkownika
renia1286
Posty: 14352
Rejestracja: 2009-06-20, 09:28
Wiek: 59
Lokalizacja: Warmia

Postautor: renia1286 » 2013-05-07, 18:55

Jukka pisze: do własnego gustu dodatki smakowe: cukier, miód, ksylitol, kwas l-askrobinowy, cytryna, świeży imbir czy co tam kto woli. I tez raczej sporo - herbata ma być cokolwiek za mocna i cokolwiek zbyt doprawiona.

Ja dodaję miód, cytrynę, odrobinę cynamonu, jabłko, umyte, przekrojone na 4, ze skórką i pestkami, wszystko wg. własnego gustu oczywiście :-P :-)
Jukka pisze:w roli shakera wystąpi słoik typu twist-off

U mnie występuje :-D
Nie potrzebuję skrzydeł by latać, potrzebuję ludzi, dzięki którym nie upadnę.

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-05-10, 18:12

Podrzucę Wam coś na grilla:

Na 4 kotlety z karkówki :
1 łyżka miodu
2 łyżki octu
2 łyżki musztardy-ja daję sarebską
pieprz i sól w/g uznania

Wszystkie składniki wymieszać w połowie szklanki przegotowanej ,gorącej wody.
Kto lubi delikatniejszy smak może dodać troszeczkę więcej miodu.

W powstałej zalewie umieścić kotlety (miska :-) ) ,odstawić na ok. 10 h.
Wyjąć ,odsączyć ,grilować ok.20 min.

Nam smakuje :-)
Blanka

Awatar użytkownika
zosiako
Posty: 4565
Rejestracja: 2013-04-15, 12:39
Lokalizacja: Stąd

Postautor: zosiako » 2013-05-10, 19:43

super te przepisy, na pewno będę testować. :mrgreen:
nie wiem czy się nie powtórzę, ale moim szkodnikom robię często grzanki :

kroję bułkę paryską lub bagietkę na kromki , na to plasterek mozarelli, pomidor, sól , pieprz, bazylia posiekana i do gorącego pieca lub na grillka aż się mozarelka rozpuści.
Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Ernest Hemingway

wojtekmarta
Posty: 12
Rejestracja: 2013-05-19, 23:23
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: wojtekmarta » 2013-05-22, 00:39


Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Postautor: Jukka » 2013-05-22, 00:48

Ponieważ niektóre strony internetowe czasem potrafią znikać, a szkoda, by tak zacny przepis przepadł gdzieś w odmętach internetu, na wszelki wypadek skopiowałam:

1kg marchwi
1 kg cukru
4 cytryny ( ja dałam 6, bo wolę bardziej kwaśny smak)

Marchew umyć, obrać, opłukać i pokroić w talarki ( starłam na tarce) Zalać je w rondelku jak najmniejszą ilością wody i gotować ok.30 minut pod przykryciem, uważając, aby woda nie wyparowała. Gdy są miękkie, odsączyć i przetrzeć przez sito( zmiksowałam na puree)

Zagotować cukier z 2 szklankami wody, dodać skórkę otartą z cytryn i smażyć, aż syrop zgęstnieje.

Wtedy dodajemy marchew oraz sok z cytryn i mieszając, smażymy kolejne 15-20 minut, aż kropla spuszczona na talerzyk nie będzie się rozpływała.

Tak przygotowaną konfiturę wkładamy do gorących słoiczków, zamykając i stawiając ją na przykrywkach. Można ją również kocykować.

Wyszło mi 4 małe słoiczki.

A jakby tak dodać mniej cukru a cytryny zastąpić pomarańczami wyszła by pewnie całkiem fajna konfitura pomarańczowa. Tak mi się z lat szczenięcych (PRL, ja z tych czasów) napój pomarańczowy z marchewki przypomniał.

Dopisek Jukki ;-)

aura
Posty: 1185
Rejestracja: 2008-01-11, 05:35
Lokalizacja: Koszalinskie
Kontaktowanie:

Postautor: aura » 2013-05-22, 06:44

Kiedyś dawnymi czasy robiłam dzieciom do picia napój , marchew ,pomarancze w skórkach oczywiscie wyszorowane 1:1 cukier nie pamiętam ile (tak by dzieci słodkie miały ) gotowalam ok 20 min ,odcedzic i pić ,pychotka a dzieci miały domowy napój (w tamtych czasach nie mieliśmy w sklepach soczków dla dzieci miały namiastkę tych zachodnich ;-)

a zapomniałam wody ok 5 litrów ,no był gar napoju do picia na caly dzień :)
Głównym źródłem cierpienia są wspomnienia. - Sigmund Frend

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-05-23, 17:43

Podajcie jakieś przepisy na szybkie ,niezbyt wyszukane sałatki-moje się objadły ,a coś nowego by mi się przydało.
Blanka

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Postautor: Jukka » 2013-05-23, 17:58

No to około Świąt Wielkanocnych podawałam na taką: por, jabłko, ogórek zielony, papryka, majonez, jogurt, sól, pieprz. (szczegóły parę stron wstecz)

Słoiczek selera, puszka ananasa, puszka kukurydzy, tarty łagodny ser żółty, majonez, jogurt, curry. Mokre składniki osączyć, ananas - jeśli jest w krążkach to pokroić, wymieszać, dodać majonez z jogurtem, tarty ser żółty, doprawić curry. Moja matka dodaje do tego czosnku, ja nie. No, ale moja matka do prawie wszystkiego dodaje czosnku ;-)

Pieczarki obrać, pokroić, zblanszować. Por pokroić też zblanszować (ja czasami pokrojony por wsypuje na durszlak i na to wylewam wrzątek z pieczarkami, wtedy por mniej sflaczały, ale może być czasem za ostry). Do tego kukurydza z puszki, majonez i ewentualnie jogurt, sól i pieprz. Jak gości ma być więcej to można w to wkomponować jajko - żółtko utrzeć z majonezem i jogurtem a białko drobniutko pokroić. Będzie bardziej syte. No, ale to chyba sałatka nie na tę porę roku... chyba że użyjesz pieczarek w zalewie (byle nie octowej) ze słoika.

Pieczarki w zalewie octowej, ryż, szczypiorek, majonez z jogurtem, sól, pieprz. Pieczarki osączyć, ryż ugotować, szczypiorek pokroić. Wymieszać toto wszystko z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem.

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-05-23, 18:08

Więsz to już chyba znam od Ciebie ,ale konkretnie to mi chodzi o takie sałatki z "bazą" jakąś ,zeby do ciepłego mięsa były.
Blanka

Awatar użytkownika
Jukka
Posty: 2012
Rejestracja: 2012-12-15, 22:17
Lokalizacja: z miasta
Kontaktowanie:

Postautor: Jukka » 2013-05-23, 18:25

No to do ciepłego mięsa to tę pierwszą podaję. Albo same pory z jabłkiem i majonezojogurtem. Bo dobra kapuściana sałatka to mi jakoś nigdy nie wyszła, więc przestałam próbować.

aura
Posty: 1185
Rejestracja: 2008-01-11, 05:35
Lokalizacja: Koszalinskie
Kontaktowanie:

Postautor: aura » 2013-05-23, 22:59

A sałatka Gyros tam i mięso na ciepło i warzywa :)
Głównym źródłem cierpienia są wspomnienia. - Sigmund Frend

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-05-24, 10:27

O ! Gyros ,daawno nie robiłam .Twoja Jukka ,ta z pieczarkami i ryżem też ciekawa

Dzięki :-)
Blanka

Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 4126
Rejestracja: 2010-03-02, 08:58
Wiek: 59
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Zibi » 2013-05-25, 12:03

Kawior z ikry śledzi (luksus dla ubogich ;-)) z mojej ulubionej gazety "Wiadomości Wędkarskie" :23:

Obrazek
Obrazek
Chcesz pogadać, gadaj tylko cicho proszę, bo mi ryby płoszysz
ZIBI

Awatar użytkownika
blanka
Posty: 7000
Rejestracja: 2012-09-07, 17:02
Wiek: 51
Lokalizacja: tarnowskie góry

Postautor: blanka » 2013-05-25, 21:10

Zibi ,jak dla mnie ok. Za póżno podesłałeś ,bo jutro jedziemy przed południem do M ,a to by mi tak pasowało właśnie do jajek ,tzn.farsz i na góre troche "kawioru"

Tylko jak poznać ,który śledz ma w środku ikre ,a który to białe :13: .
Blanka

Loki
Posty: 17
Rejestracja: 2013-05-08, 18:58
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Loki » 2013-05-25, 21:52

Od dwóch miesięcy coś mnie opętało i pokochałam gotować. Ostatnio zrobiłam pasztet z soczewicy czerwonej. To nie jest konkurencja dla pasztetu mięsnego, to po prostu coś innego, ale wszystkim smakował.


http://przystole.blox.pl/2013/03/Paszte ... ewicy.html


Wróć do „Pogaduszki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 199 gości